پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

دلیل عدم جواز ربا بین زن و شوهر در عقد موقت [قرض ربوی ]

پرسش : نظر مشهور این است که ربا بین زن و شوهر در عقد موقت نیز حرام نیست ولی شما بر خلاف آن نظر دارید؛ مبنای این نظر چیست؟
پاسخ : دلیل آن انصراف روایات به زوجه دائمه است که با هم زندگی مشترک دارند و به اصطلاح جیب آنها یکی است و مرحوم صاحب جواهر هم اقوال دیگری در ادامه از کتب دیگر نقل می کند که آنها ربا را در عقد موقت حرام دانسته اند و خود او نیز تمایل به تفصیل دارد، سزاوار است تمام مطلب را بخوانید.

قرض گرفتن از شخص دارای درآمد حرام [قرض ربوی ]

پرسش : قرض گرفتن از فردی که احتمال میدهی بخش یا تمامی درآمدش از طریق تجارت مواد مخدر است چه حکمی دارد؟
پاسخ :

در صورتی که تمام یا عمده درآمدش از این راه باشد وام گرفتن از او جایز نیست ولی چنانچه درآمد دیگری نیز داشته باشد و ندانید وام را از کدام درآمد می دهد برای شما اشکال ندارد.

گرفتن سود به خاطر تبدیل بدهی به اقساط [قرض ربوی ]

پرسش : شهرداری بابت اقساطی کردن جرایم کمیسون ماده 100 ،یک و نیم درصد سود( بهره ) ماهیانه دریافت میکند. آیا از نظر شرعی صحیح میباشد؟
پاسخ :

گرفتن سود به خاطر تبدیل بدهی به اقساطی شرعا جایز نیست مگر اینکه به عنوان کارمزد باشد آن هم در سال بیش از چهار درصد جایز نیست.

قرض دادن طبق شرایط بانکی [قرض ربوی ]

پرسش : اگر باهمان شرایطی که در بانک وجود دارد به شخصی قرض بدهیم، یعنی بدهی خود همراه با سود آن را به‌صورت قسطی برگرداند، آیا این کار صحیح است؟
پاسخ : اگر به‌صورت قرض باشد ربا و حرام است ولی چنانچه با اين سرمايه، فعاليت اقتصادي سالم انجام دهد و مجموع سود حاصل بيش از سودي باشد که به صاحب سرمايه پرداخت می‌کند، اشکالي ندارد. در غير اين صورت بايد درصدي از سود را قرار دهند.

جایگزین کردن پول ربوی که شوهر گرفته توسط زن او [قرض ربوی ]

پرسش : شوهرم ازکسی 2 میلیون نزول گرفته بود و صد تومن میداد من با پس اندازهایم پول آن طرف را دادم والان آن صد تومن را من میگیریم وخرج خانه میکنم ،ولی شوهرم باز فکر میکند به آن طرف میدهد؛ آیا این پول باز هم حرام است؟
پاسخ : ربا و حرام است مگر اینکه اطلاع داده و پول خود را به شوهرتان قرض ربوی بدهید.

نحوه ربا گرفتن زوجین از یکدیگر [قرض ربوی ]

پرسش : در ربا بین زن و شوهر آیا باید از ابتدا شرط شود یا می توانند زمان دریافت پول مبلغ بیشتری تقاضا کنند ؟
پاسخ : از ابتدا باید مشخص کنند

ربا بودن شرط بازپرداخت زیادی در قرض [قرض ربوی ]

پرسش : حکم شرط زائد بر قرض (اعم از مالی و عملی) توسط قرض دهنده چیست؟ یا اگر شخصی به دیگری قرض دهد و شرط کند بعداً زیادتر از مقدار قرض را بگیرد این کار چه حکمی دارد؟
پاسخ : هرگاه قرض دهنده شرط كند كه زيادتر از مقدارى كه داده بگيرد، ربا و حرام است، خواه جنسى باشد كه با وزن و پيمانه خریدوفروش مى‏شود يا با عدد، بلكه اگر قرار بگذارد كه بدهكار عملى براى او انجام دهد يا جنس ديگرى اضافه كند، مثلاً شرط كند علاوه بر پولى كه قرض كرده مقدارى گندم هم به او بدهد، يا اين‏كه مقدارى طلاى نساخته را قرض دهد و شرط كند كه همان مقدار را ساخته پس بگيرد، همه این‌ها ربا و حرام است، ولى مانعى ندارد خود بدهكار بدون اين‏كه شرطى در كار باشد مقدارى اضافه كند بلكه اين كار مستحب است.

ربا دادن و ربا گرفتن [قرض ربوی ]

پرسش : ربا گرفتن و ربا دادن به دیگران چه حکمی دارد؟
پاسخ : ربا دادن مثل ربا گرفتن حرام است و در روايات اسلامى مذمّت از ربا بسيار شده است و از گناهان بسيار بزرگ محسوب مى‏شود.

قرض به قصد سود گرفتن بدون شرط لفظی کردن [قرض ربوی ]

پرسش : من اگر بخواهم به کسی پول قرض بدهم و شرط لفظی و تصریح به گرفتن سود نباشد ولکن قصد و بنای من بر سود گرفتن باشد به گونه ای است که اگر بدانم قرض گیرنده ، سود به من نمی دهد اصلا به او قرض نمی دهم (قرض بر مبنای سود گرفتن) آیا این نوع از قرض دادن هم قرض ربوی محسوب می شود؟
پاسخ : آری نوعی قرض ربوی محسوب می شود.

گرفتن وام ربوی با نیت عدم پرداخت ربا [قرض ربوی ]

پرسش : آیا قرض گرفتن از بخش‌های خصوصى، یا دولتى که ربا می‌گیرند، به‌این‌ترتیب که بدون قبول سود فقط قرض را قبول کند، جایز است هرچند سود را به‌زور از او می‌گیرند؟
پاسخ : درصورتی‌که وامِ مشروط به سود بگيرد جايز نيست؛ هرچند قصد پرداخت سود را جز به‌اجبار نداشته باشد.

مالک منافع حاصل از قرض ربوی [قرض ربوی ]

پرسش : محصولی که از قرض ربوی به دست می‌آید متعلق به چه کسی است؟
پاسخ : هرگاه گندم يا بذر ديگرى را به‌طور قرض ربايى بگيرد و با آن زراعت كند حاصلى كه از آن به دست مى‏آيد مال قرض‌الحسنه است نه قرض گيرنده.

تعریف انواع ربا [قرض ربوی ]

پرسش : انواع ربا و مفهوم آن چیست؟
پاسخ : ربا: زيادت، اضافه؛ ربا بر دو گونه است: نخست رباى در قرض (سود گرفتن در برابر قرض دادن)، دوم رباى در معامله است (و آن اين است كه مقدارى از جنسى را كه با وزن يا پيمانه مى‏فروشند به زيادتر از همان جنس بفروشد، مثلاً يك من گندم را به يك من و نيم بفروشد).

مالکیت فرد نسبت به اموالی که با قرض ربوی خریداری کرده [قرض ربوی ]

پرسش : اگر خانه یا امثال آن را با قرض ربوی خریداری کند آیا مالک آن می‌گردد؟
پاسخ : اگر با عین آن پول خریده است مالک نمی‌شود.

سرباززدن از پرداخت سود قرض ربوی [قرض ربوی ]

پرسش : شخصى قرض ربوى گرفته و اصل آن را پرداخته است، لکن مقدارى از سود آن را هنوز نپرداخته، آیا می‌تواند سود آن را نپردازد؟ و آیا می‌تواند مقدار سودى را که پرداخته به‌عنوان تقاص از اموال ربا گیرنده بردارد؟
پاسخ : اگر جنبه ربا داشته (نه مضاربه) پرداختن سود جنبه شرعى ندارد و می‌تواند از آن سرباز زند و تقاص از اموال ربا گیرنده با اجازه حاکم شرع جایز است.

تصرف در مال حاصل از قرض ربوی [قرض ربوی ]

پرسش : آیا کسی که قرض ربایی گرفته می‌تواند در آن مال تصرف کند؟ در صورت رضایت صاحب پول چطور؟
پاسخ : كسى كه قرض ربايى گرفته مالك آن نمى‏شود و تصرّف در آن جايز نيست، ولى هرگاه طورى باشد كه اگر قرار ربا را هم نداده بود صاحب پول راضى بود كه گيرنده قرض در آن تصرّف كند در اين صورت قرض گيرنده می ‏تواند در آن تصرّف نمايد

دریافت چک در قبال بدهی و سود آن [قرض ربوی ]

پرسش : شخصى مبلغى را با محاسبه سود تقریبى 7% به این‌جانب پرداخت‌نموده و در قبال آن چک گرفته است با توجّه به اینکه آن شخص در قبال وجهى که داده با محاسبه سود آن چک گرفته و طبق قانون چک به‌منزله پول نقد و ازجمله اسناد لازم‌الاجراست آیا عمل آن شخص، حتّى اگر در قبال وجهى که پرداخته چک گرفته باشد، ربا محسوب می‌شود؟
پاسخ : مادام که چک را وصول نکند، ربا نگرفته است.

پرداخت اجرت در قبال قرض [قرض ربوی ]

پرسش : اگر شخصي اعلام كند هر كس یک‌میلیون تومان یک‌ساله قرض بدهد در پايان، دويست هزار تومان به او اجرت می‌دهم، اين جعاله صحيح است يا نه؟
پاسخ : این جعاله نیست؛ این همان رباست با لفظ جعاله.

شرط پرداخت مبلغی به بستگان قرض دهنده [قرض ربوی ]

پرسش : اگر منفعتي به قرض دهنده برسد، ربا محسوب می‌شود؛ ولي شرط منفعت به ديگري ربا نيست آیا می‌توان به کسی پولی داد و از او بخواهیم ماهیانه مبلغی را در عوض به پسر ما یا برادر ما بدهد؟
پاسخ : به کسانی که مربوط به شما باشند نمی‌توانید چون درواقع نوعی رسیدن نفع به شماست.

قرض دادن به‌شرط قرض گرفتن متقابل [قرض ربوی ]

پرسش : اگر شخصی به دیگری قرض دهد ولی شرط کند که به شرطی بهت قرض می‌دهم که بعداً تو هم باید به‌اندازه همین مبلغ به من قرض دهی آیا این کار و این قرض اشکال دارد؟
پاسخ : این نوعی رباخواری است.

پرداخت پول به‌شرط قرض [قرض ربوی ]

پرسش : آیا می‌توان به کسی ماهانه 30 تومان پرداخت کرد به شرطی که 3 میلیون قرض دهد؟
پاسخ : جایز نیست.

شرط ضامن بودن کاهش یا افزایش ارزش پول در قرض [قرض ربوی ]

پرسش : اگر در قرض شرط ضمان کاهش یا افزایش ارزش پول شود چه حكمی‌دارد؟
پاسخ : شرط ضمان در اينجا مفهوم صحيحى ندارد؛ جز اینکه شرط اضافه قيمت كند كه آن‌هم رباست. اين در صورتى است كه تفاوت غير فاحش باشد؛ ولى در تفاوت فاحش چنان‌که گفته شد نيازى به‌شرط نيست و چنانچه در بالا گفته شد بايد به قيمت روز محاسبه شود.

تبدیل معادل مبلغ قرض به طلا و پس گرفتن همان مقدار طلا [قرض ربوی ]

پرسش : آیا می توان هنگام قرض دادن معادل مبلغ قرض را به طلا تبدیل کرد و هنگام پس گرفتن همان مقدار طلا پس گرفت؟
پاسخ : احتیاط در ترک این کار است.

حکم تصرّف در ملكى كه بابت سود ربوى واگذارشده [قرض ربوی ]

پرسش : الف مبلغى پول به «ب» وام ربوى داده و «ب» نمى‌تواند نزول چندساله آن پول را پرداخت نمايد. درنهایت «الف» حياط مسكونى آقاى «ب» را بابت نزول پولش برداشته و همان حياط نزولى را به آقاى «ج» اجاره داده است. آيا تصرّفات «الف» در حياط مزبور و نماز و عبادت آقاى «ج» و مهمانانش در همان خانه مشروع است؟
پاسخ : هيچ‌گونه تصرّفى در ملكى كه بابت سود ربوى واگذارشده جايز نيست.

تبدیل معادل مبلغ قرض به دلار و پس گرفتن همان مقدار دلار [قرض ربوی ]

پرسش : آیا می توان هنگام قرض دادن معادل مبلغ قرض را به دلار تبدیل کرد و هنگام پس گرفتن همان مقدار دلار پس گرفت؟
پاسخ : احتیاط در ترک این کار است.
تعداد صفحات : 1